top of page

 PILATES 

KLASIKA MED SKUPINSKIMI VADBAMI MOJ GIB V LOGATCU
pilates_1.jpg

Pilates je celostna telesna vadba, ki nosi poudarek na težje dostopnih, manjših in šibkejših mišicah, ki pripomorejo k pravilni in zdravi telesni drži, krepitvi mišic in kardiovaskularnega sistema, izboljšani telesni pripravljenosti in koordinaciji ter bolj poudarjenemu samozavedanju. Trening vključuje vaje za moč, raztezanje in dihanje.

Podlaga vsej vadbi je treniranje telesnega centra »(Powerhouse)«, ki zajema mišice spodnjega dela trupa: medenične, trebušne in hrbtne.

Vse vaje se izvajajo počasi in tekoče, z upoštevanjem pravilnega dihanja. Tak način vadbe je blagodejen tako za mišice kot tudi za členke. Pilates zajema okoli 500 različnih vaj, ki služijo krepitvi in raztezanju mišic. Vadba je primerna tudi za rehabilitacijo po poškodbah.

Pomembni elementi

  • Kontrola: pomembno je, da se vse vaje izvajajo s kontroliranimi gibi, tako da se okrepijo tudi najmanjše mišice.

  • Koncentracija: s pomočjo pravilne koncentracije se uskladita duh in telo. Vsak gib se mentalno kontrolira, pri čemer smo pozorni na celo telo. 

  • Dihanje: zavestno dihanje ima pomembno vlogo, saj pomaga proti napetostim in hkrati povečuje zavedanje celotnega telesa - zaradi tega se trenira dihanje s prepono.

  • Center: se nanaša na telesno sredino, tako imenovani »powerhouse«, ki sega od prsnega koša do medenice in zajema vse pomembne organe. Krepitev mišic v centru krepi hrbet in ublaži tudi morebitne hrbtne bolečine.

  • Kontinuirano gibanje: vse vaje se izvajajo s tekočimi kontinuiranimi gibi, brez dolgih premorov. Pilates ne pozna nenadnih izoliranih gibov.

  • Sprostitev: zavedno sproščanje pomaga sprostiti zategnjene mišice. 

pilates_2.jpg
bottom of page